marți, 10 ianuarie 2012

Casa bântuită de la Piatra-Olt

Legenda casei bântuite din localitatea Piatra-Olt a făcut înconjurul întregii Oltenii şi nu numai. O presupusă stafie care se arată trecătorilor la una dintre ferestrele etajului superior al imobilului a atras mai mulţi curioşi dornici de adrenalină şi senzaţii tari.
Cum intri în oraş, o casă mare şi impunătoare îţi atrage privirile. Încă de la prima vedere, totul  pare desprins din filmele horror. O casă în paragină, înnegrită de trecerea timpului, fară uşi şi ferestre, unele dintre ele zidite, cu tencuiala căzută şi acoperişul, sau ceea ce a mai rămas din el, fluturând în bătaia vântului. Cu un gard gros şi înalt de 2 metri din beton care împrejmuieşte terenul, sortit parcă să ţină loc de fortăreaţă ca nimeni să nu-i treacă pragul, iar cel care îndrăzneşte să se simtă ameninţat şi fără cale de scăpare. Scările şi pardoseala lipsesc cu desăvârşire, pereţii sunt mânjiţi cu mesaje lăsate de aventurieri, iar sub casă este construit un tunel care are o lungime de 5-600 m ce porneşte din beci şi iese dincolo de calea ferată. În imediata vecinătate se află un cimitir, lucru la fel de sinistru, fapt ce întăreşte şi mai mult strania poveste.
Conacul are peste 100 de ani vechime şi a aparţinut boieroaicei Miteasca, iar aceasta nu a fost căsătorită şi nu a avut urmaşi, averea fiindu-i lăsată moştenire de părinţi: 300 ha de teren arabil, 150 ha de pădure şi 30 ha de zăvoi. În 1947 a fost expropriată, apoi arestată, de atunci nu s-a mai ştiut nimic de ea.

Supoziţii, analize...
Un grup de tineri din Bănie a auzit de poveste de pe internet, ei au mers până acolo înarmaţi cu mult curaj şi au intrat în casă şi în beci. Au făcut glume şi au încercat să se sperie reciproc, dar la plecare, în lumina farurilor, se zărea o siluetă albicioasă. S-au urcat în maşină şi au plecat speriaţi spre Craiova. “Am fost de două ori acolo şi de fiecare dată am văzut ceva la geam, nu numai eu, ci şi prietena mea. E clar, casa e bântuită”, este de părere Ionuţ L.
“Cântă cucuvelele, dacă nu e locuită s-ar putea să fie bântuită. Mai e un conac în sat, al boierului Marian Ion, pe vremuri ministrul agriculturii, care a murit în puşcărie la Aiud. Despre moşia lui nu se spune nimic, deci trebuie să fie adevărat”, a afirmat Nenu Ion, un bătrân ce locuieşte în apropierea casei. Nea Ion nu este singurul care crede că locul este bântuit. “Eu am dormit aici în week-end, dar sincer mi-a fost frică să ies la toaletă, ce să mai zic de prietena mea care nu a dormit toată noaptea”, a declarat un tânăr care se afla în vizită la bunici.

Totul a pornit de la o glumă
Copiii din sat care veneau şi se jucau aici cunosc fiecare colţişor al casei şi se distrează copios când văd câte poveşti s-au ţesut în jurul conacului. Astfel, ei au hotărât să le dea o lecţie celor care mai cred în existenţa fantomelor şi a moroilor. “Am auzit şi noi de povestea casei, dar nu e nimic adevărat, au văzut că nu e luminată şi li s-a părut că e bântuită. Atunci am hotărât să le facem o farsă. Ne-am urcat în casă noaptea şi i-am speriat, am aprins lumânări şi am prins nişte ciori cărora le dădeam drumul când intra câte unul mai curajos. Singurul loc în care nu am reuşit să intrăm e tunelul, are un zid foarte gros şi nimeni nu a reuşit să îl dărâme până acum”, ne povesteşte Ionuţ V., din localitatea Piatra-Olt.
Gheorghe şi Maria Prisiceanu locuiesc chiar lângă aşa-zisa casă bântuită şi sunt de părere că imaginaţia tinerilor este mult prea bogată. Niciodată nu au auzit nimic ciudat şi nu au văzut nicio fantomă care să  le tulbure liniştea. Din contră, zi de zi sunt copii care se joacă pe terenul conacului, iar până în urmă cu 2-3 ani acolo erau birourile unei firme care se ocupa cu agricultura.
Părerile sunt împărţite despre înfiorătoarea clădire, dar până la o nouă descoperire a unui loc la fel de atractiv, legenda de la Piatra-Olt rămâne încă un mister.  




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu